Dit moet je als werknemer weten over SOOB-subsidie

De transport en logistieke sector vormt de ruggengraat van de economie, maar tegelijkertijd hebben werkgevers in onze branche te maken met verschillende uitdagingen, zoals het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om bedrijven daarbij te ondersteunen, zoals de SOOB-subsidie. In deze blog gaan we dieper in op wat de SOOB-subsidie inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt en hoe je deze subsidie maximaal in kunt zetten.

Wat is SOOB-subsidie?

SOOB staat voor Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer. Het is een fonds dat is opgericht om de scholing en ontwikkeling van werknemers in de transport en logistiek te bevorderen. SOOB-subsidie is en financiële ondersteuning die beschikbaar is voor werkgevers in deze sector om te investeren in opleidingen en cursussen voor hun personeel. De subsidie wordt dus aangevraagd door de werkgever en niet door jou als werknemer. Maar daardoor is SOOB een subsidie die jij handig in kunt zetten voor je persoonlijke ontwikkeling. Ga met je werkgever in gesprek over je ontwikkelingsmogelijkheden en de kansen die de SOOB-subsidie daarbij kan bieden.

 

Wie komt in aanmerking voor SOOB-subsidie?

Werkgevers in de transport en logistiek die onder de cao vallen, kunnen in aanmerking komen voor SOOB-subsidie. Het gaat hierbij onder andere over bedrijven die actief zijn in wegtransport, verhuizingen, koeriersdiensten en verhuur van mobiele kranen. Het subsidiebedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke opleiding of training die wordt gevolgd. Maar zeker is dat de subsidie in ieder geval bijdraagt in de kosten van de opleiding of cursus.

 

Waarom is de SOOB-subsidie voor jou als werknemer belangrijk?

Ondanks dat de SOOB-subsidie door je werkgever aangevraagd én ontvangen wordt, is het voor jou van belang om op de hoogte te zijn en blijven van deze subsidie. Sommige werkgevers zien in de wereld van subsidies, door de bomen het bos niet meer. Dat kan hen afschrikken om überhaupt een subsidie aan te vragen of zelfs een opleiding te laten volgen. Een kleine groep werkgevers weet helemaal (nog) niet van het bestaan van de SOOB-subsidie. Toch kan deze subsidie een belangrijke rol spelen in de besluitvorming van je werkgever of jij een opleiding mag gaan volgen. Als een deel van de opleiding terugbetaald wordt met deze subsidie, kost het je werkgever simpelweg minder geld.  Dus ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling? Bespreek dan de mogelijkheden van de SOOB-subsidie met je werkgever.

 

Code 95

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die verplicht is voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is bij wet geregeld. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Elke vijf jaar moet jij als beroepschauffeur 35 uur aan nascholing volgen om je kennis en vaardigheden te blijven verbeteren. Dit komt neer op 7 uur per jaar. De SOOB-subsidie kun je dus prima inzetten voor deze (na)scholing van Code 95 opleidingen. Wil je meer weten over Code 95? Je leest het in het blog: ‘Wat is Code 95?’. Ben je op zoek naar een actueel overzicht van alle Code 95 opleidingen van Logistic Force? Deze vind je op onze website.


Hoe kun je SOOB-subsidie zo goed mogelijk (en maximaal) inzetten?

Wij delen graag onze tips met je over hoe jij (maar vooral je werkgever) de SOOB-subsidie optimaal kan benutten. Deel deze informatie met je werkgever als je met hem/haar in gesprek gaat over je loopbaanontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling of het volgen van een relevante opleiding of cursus:

 

  • Welke opleidingen en cursussen komen in aanmerking

Om optimaal te profiteren van SOOB-subsidie, is het belangrijk om te begrijpen welke opleidingen en cursussen in aanmerking komen voor deze SOOB-subsidie. Dit kunnen bijvoorbeeld opleidingen zijn voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook cursussen op het gebied van veiligheid of technische vaardigheden.

 

  • Houd je aan de richtlijnen

SOOB-subsidie wordt verstrekt volgens specifieke richtlijnen en voorwaarden. Zorg ervoor dat je aan deze richtlijnen voldoet om je subsidieaanvraag succesvol te laten verlopen. Dit kan onder meer inhouden dat je de juiste documentatie verstrekt en de opleidingen bij erkende instellingen volgt. De academie van Logistic Force is zo’n erkende opleider. Sterker nog: we zijn de grootste praktijkopleider voor de transport en logistiek van Nederland.

 

  • Investeer in continue scholing 

Deze tip is vooral gericht op jouw werkgever. Want als je werkgever regelmatig investeert in de scholing en ontwikkeling van zijn/haar personeel, worden niet alleen de vaardigheden en kennis van alle collega’s verbeterd, maar profiteert hij/zij ook van een constante stroom van SOOB-subsidie. Daarom adviseren wij alle werkgevers in onze branche om op de hoogte te blijven van nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen binnen onze branche. Tot slot adviseren wij werkgevers om opleidingsprogramma’s aan te passen op deze nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen.

 

  • Maak gebruik van advies en ondersteuning

Het aanvragen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met het proces. Dit geldt ook voor veel werkgevers. De werkzaamheden rondom het indienen van subsidieaanvragen kan soms een drempel vormen voor de werkgever om iemand de opleiding of cursus te laten volgen. Is dat bij jouw werkgever ook het geval? Stel dan voor om gebruik te maken van advies en ondersteuning van experts op het gebied van subsidieaanvragen. Zij kunnen je helpen bij het uitpluizen van subsidiemogelijkheden en het opstellen van een succesvolle aanvraag. 

 

  • Blijf op de hoogte van wijzigingen

Subsidieregelingen kunnen in de loop der tijd veranderen, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in de SOOB-subsidie. Dit kan onder meer inhouden dat je regelmatig de website van SOOB raadpleegt of contact houdt met relevante brancheorganisaties. Alle informatie over de SOOB-subsidie vind je op: https://soobsubsidiepunt.nl/

 

Hulp nodig?

Krijg jij na het bezoeken van de SOOB-website geen (volledig) antwoord op je vragen? Dan nodigen wij jou (of je werkgever) uit om contact op te nemen met Logistic Force Opleidingen. Onze opleidingscoördinatoren zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de SOOB-subsidie en weten welke opleidingen hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast kunnen ze al je andere vragen rondom de SOOB-subsidie beantwoorden. Zij zijn te bereiken via e-mail (opleidingen@logisticforce.nl) en telefoon (088 – 560 40 16).

 

Kies jouw opleiding of cursus

Zijn jij en je werkgever er klaar voor en zijn jullie helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van de SOOB-subsidie? Dan is het tijd om een keuze te maken. Wil je weten welke opleidingen Logistic Force jou te bieden heeft? Kijk dan op onze website voor een recent overzicht van onze opleidingen